Már az ókori görögök is imádták a szárzellert, ami sok más növényhez, zöldséghez hasonlóan gyógynövényként kezdte pályafutását. Nem is csoda, hiszen magas víz- és rosttartalma van, és ennek megfelelően igen alacsony kalóriatartalma (100 grammban mindössze 14 kcal). Emellett viszont gazdag magnéziumban, kálciumban, káliumban, nátriumban, úgyhogy éppen ezért fiatalító, kedélyjavító és fájdalomcsillapító hatása is van.
A szárzeller lágyabb, kicsit pikánsabb zamatú, mint a hagyományos, gumós zeller, frissen roppanós. Nem véletlen, hogy amerikai filmekben gyakran látjuk, amint koktélokba, például Bloody Marybe mártogatják… Fogyó- és tisztítókúra esetén is javallott a fogyasztása, hiszen remek méregtelenítő és tisztító hatással bír, segít megszabadulni a felesleges salakanyagoktól, tehát még a narancsbőr lekínlódásában is hasznunkra lehet. Bőrünket tisztítja, gyulladáscsökkentő hatása is van, emésztést serkentő, és állítólag még az idegrendszerre is jótékony befolyással bír.
És hogy miként kell felhasználni? A belső nyelek mindig zsengék, ezeket már lehet is karikázni, persze alapos megmosás után, a külső levélnyeleket pedig a zöldbabhoz hasonlóan érdemes megtisztítani.
A szárzeller egy tökéletes salátaalap! Aki kevésbé bírja az uborkát, de már unja a jégsalátát, az sürgősen fedezze fel magának, imádni fogja! Nagyon jól lehet gyümölcsökkel is párosítani, az alma és a körte mellett az ananász (akár friss, akár konzerv) is remekül illik hozzá. Ahogyan a reszelt sárgarépa, a morzsolt kukorica, a zamatosabb sajtok, reszelve, morzsolva, feta, gorgonzola egyaránt, és ami szintén nagyon finom és egészséges, tonhallal, lazaccal is nagyszerű párost alkot. De a salátázásnak amúgy is csak a fantázia szab határt.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 1 csomag szárzeller
- 1 fej jégsaláta
- 2 közepes alma
- 10-15 dkg dióbél
- 2-3 dkg mazsola
- balzsamecet, olívaolaj ízlés szerint
- 1 csomag szárzeller
- 10-15 dkg dióbél
- 1 fej jégsaláta
- 2-3 dkg mazsola
- 2 közepes alma
- balzsamecet, olívaolaj ízlés szerint
Elkészítés:
A szárzeller külső részét eltávolítjuk, felkarikázzuk, majd a karikákat is félbevágjuk. Egy fej jégsalátát szintén megmosunk, és levelekre tépkedünk. Az almákat megmossuk, cikkekre vágjuk. A tányérok aljára terítjük a jégsaláta leveleket. Egy nagy tálban összekeverjük a zellerkarikákat, almacikkeket, hozzáadjuk a diót és a mazsolát, majd ízlés szerint olívaolajjal és balzsamecettel ízesítjük. A keveréket ráhalmozzuk a salátalevelekre, és így tálaljuk.
Forrás:
PP-ASP-HU-0247-1 2023. március 15.
A cikket az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.
Hasonló receptek:
Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta
Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.
Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117, Budapest Dombóvári út 26.
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!