Az elmúlt évszázadokban gyökeresen megváltoztak a táplálkozási szokások, beleértve a sófogyasztást is. A magas sóbevitel azonban számos betegségnek, így a magas vérnyomásnak is fő kockázati tényezője. (2,3) Tudjuk-e, milyen hatással van a só az egészségünkre és miért tanácsos csökkenteni a sófogyasztást? Cikkünkben tippeket adunk ahhoz, hogyan tudja a napi sófogyasztását csökkenteni, ezáltal hozzájárulni szíve egészségéhez.
A sóbevitel és a magasvérnyomás-betegség közötti összefüggés
Szinte minden családban elhangzik a vasárnapi ebédnél a figyelmeztetés, hogy: „Ne sózd halálra az ételt, nem egészséges”! Tudjuk-e, milyen hatással van a só az egészségünkre és miért tanácsos a sófogyasztást csökkenteni?
Széleskörű vizsgálattal igazolták a sóbevitel és a magasvérnyomás-betegség közti összefüggést. Kapcsolat van továbbá a sóbevitel és a vizelettel ürített só (nátrium) mennyisége között is, ez pedig hatással van a szisztolés és a diasztolés vérnyomásra is. E vizsgálat adatainak elemzése szerint a vérnyomás emelkedést előidéző nátrium-bevitel küszöbértéke 2,3 g/nap, azaz kb. 5 gramm só/nap. (Az irodalomban két megnevezést használnak: nátrium, illetve a só = nátrium-klorid = NaCl, 1 g nátrium 2,5 g konyhasónak felel meg). (2)
A témával foglalkozó kutató (Kaplan) véleménye szerint, ha a nátriumbevitel meghaladja azt a küszöböt, amelyet az emberi szervezet kezelni tud, akkor annak meghatározó szerepe van a magasvérnyomás-betegség kialakulásában. Ebben közrejátszhat az is, hogy a vese nem képes eltávolítani a szervezetbe kerülő sótöbbletet. (2)
A kutatások azt is kimutatták, hogy a túlzott nátrium, illetve sóbevitel nemcsak a magas vérnyomásnak a fő kockázati tényezője, hanem a koszorúér-betegségnek és a stroke -nak is. (2)
Csökken a vérnyomás, ha csökkentjük a só bevitelt?
Jó hír, hogy már régóta ismert tény, miszerint a sófogyasztás visszafogása csökkenti a vérnyomást, amely kedvezően hat a szív- és érrendszeri események hosszú távú kockázatára. (4)
Több kutatásban is megfigyelték, hogy a csökkent nátrium tartalmú diéta kedvező vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik hipertóniás betegek kezelésénél. (2)
Sófogyasztás, táplálkozási szokások, a sófogyasztás ajánlott mennyisége
A megváltozott táplálkozási szokások miatt a magas sófogyasztás általános a jóléti társadalmakban, így a modern idők számos betegségének forrása. (3)
A szervezet számára kis mennyiségű nátrium is elegendő szervezetünk élettani folyamatainak fenntartásához. Az átlagos napi nátrium-bevitel 3,95 g/nap világszerte, ami kb. 9.8 g/nap sófogyasztásnak felel meg, ez pedig jóval meghaladja a szakmai társaságok által ajánlott határértékeket. (3) Ez a 9,8 g, ami a fentiek szerint az átlagos napi sófogyasztás világszerte, körülbelül egy púpozott teáskanál sónak felel meg. Belegondolni is sok, hogy ennyit elfogyasztunk minden egyes nap. Különösen akkor megdöbbentő ez a tény, ha figyelembe vesszük, hogy a VIII. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia táplálkozásra vonatkozó ajánlása kevesebb, mint napi 5g sófogyasztást javasol, ami ennek a mennyiségnek alig több, mint a fele. Mégis mit tehetünk, hogy kevesebb só alkalmazása mellett se érezzük ízetlennek az ételeket? Az ajánlás szerint alkalmazzunk többet más fűszerekből. (1)
A feldolgozott élelmiszerekben a gyártás során hozzáadott só mennyiségének csökkentése (amely 75 %-ban a nátrium forrása) lenne a logikus módja annak, hogy elérjük a mérsékelt étrendi nátriumcsökkentés előnyeit. Ellenőrizzük az élelmiszerek csomagolásán lévő címkét, melyen az összetételnél jelzik a nátrium mennyiségét. A 400 mg/adagnál több nátriumot tartalmazó feldolgozott élelmiszer fogyasztásának elkerülése hasznos a betegek számára az alacsony sóbeviteli cél eléréséhez. (5)
Rengeteget tehetünk azzal is, ha egyre kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, az otthoni ételkészítésnél pedig csökkentjük a felhasznált só mennyiségét. Itt a fokozatosság lehet a vezérelvünk.
Az alábbi tanácsokat érdemes megfontolni:
- Apránként kezdjük el csökkenteni a főzéskor szokásosan alkalmazott só mennyiségét. Mindig kerüljön csak egy csipettel kevesebb só a levesbe, de tegyünk bele egy extra fokhagymagerezdet helyette! A csökkentés mértékét fokozatosan növeljük, amíg el nem érjük a kívánt, közel 50%- os csökkenést!
- Rakjuk el a sót az asztalról, így nem is lesz szem előtt a kísértés!
- Szokjunk le az ételek automatikus, kóstolás-mentes utánsózásáról!
- Szerezzünk be új, izgalmas fűszereket! Ha nagyon hiányzik a só, helyettesítsük fűszerekkel az ízélményt, figyeljük meg, mennyivel izgalmasabban lehet így étkezni!
- Az üzletek polcain megtalálhatóak a tengeri sók is, melyek íze erőteljesebb, mint az asztali sóé, emellett viszont számos más vegyületet is tartalmaznak. Tévhit azonban, hogy ezeknek a nátrium tartalma alacsonyabb. Az asztali, vagy más néven konyhasó nagyságrendileg 40% nátriumot tartalmaz. (6)
- Böngésszen receptjeink között, hogy inspirációt kapjon egészséges és sóban szegényebb ételek készítéséhez!
Összefoglalásul megállapítható, hogy a klinikai vizsgálatok alátámasztják az étrendi nátriumbevitel csökkentésének jelentőségét a vérnyomás csökkentésében, így a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Az étrendi nátriumbevitel csökkentésének gyakorlati megvalósítása összetett, nagy odafigyelést kívánó feladat, de hosszútávú előnyeit figyelembe véve fontos életmódbeli kezelési módszer és célkitűzés.
Mit tehet szíve egészsége érdekében?
- Ügyeljen a napi sófogyasztására!
- Rendszeresen mérje vérnyomását! A vérnyomásméréssel megfigyelheti, hogy a sófogyasztás csökkentésére tett erőfeszítései hoznak-e eredményt. Felismerheti továbbá a magasvérnyomás -betegség fennállását. A rendszeres vérnyomáskontroll fontos az esetleges gyógyszeres kezelés követésére is. Ha vérnyomás értéke meghaladja a 140/90 Hgmm határértéket, konzultáljon kezelőorvosával!
- Igazolt szív- és érrendszeri betegség esetén kövesse orvosa útmutatását az életmódbeli és gyógyszeres kezelést illetően!
Hivatkozások
- (1) VIII. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlása: http://metabolizmusonline.hu/images/upload/file/DOCS/kardio_konszenzus_2020_tablazat.pdf (2022.02.03.) Return to content
- (2) Magyar Hipertónia Társaság, Só és hipertónia: http://www.hypertension.hu/info.aspx?web_id=&sp=124 (2022.02.03.) Return to content
- (3) Agócs RI, Sugár D, Pap D, Szabó AJ. [The immunomodulatory role of sodium]. Orv Hetil. 2019; 160(17): 646– 653. Return to content
- (4) Cook NR, Cutler JA, Obarzanek E, et al. Long term effects of dietary sodium reduction on cardiovascular disease outcomes: observational follow-up of the trials of hypertension prevention (TOHP). BMJ. 2007;334(7599):885-888. doi:10.1136/bmj.39147.604896.55. Return to content
- (5) Kaplan NM, Lifestyle Modifications for Prevention and Treatment of Hypertension THE JOURNAL OF CLINICAL HYPERTENSION VOL. VI NO. XII DECEMBER 2004 Return to content
- (6) Házipatika.com – Tengeri só és asztali só: mi a különbség? https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/tengeri_es_asztali_so_mi_a_kulonbseg/20191009151050 (2022.02.11.) Return to content
PP-ASP-HU-0324-1 2024. február 6.
A cikket az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.
Kapcsolódó cikkek a témában:
Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta
Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.
Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117, Budapest Dombóvári út 26.
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!